Direktlänk till inlägg 30 augusti 2009

Synestesi

Av Sofia Ohlsson - 30 augusti 2009 16:30

Enda sedan jag var liten har jag sett färger för vissa ord eller bokstäver. Framförallt veckodagar är så självklart för mig att de har olika färger, speciella färger. När vi läste musikhistoria i våras gav vår lärare oss ett ord på just den här företéelsen, Synestesi.


Länge har jag tänkt att jag ska kolla upp ordet eftersom jag kände igen "symptomen". Idag gjorde jag slag i saken, letade upp ordet i mitt gamla musikhistorieblock och slog på Wikipedia. Verkligen inte den mest tillförlitliga källan men den rena faktan stämde överrens med vad vår lärare berättade om så jag litar på det. Jag mindes också att jag och min bror en gång diskuterade när vi var små, vilka färger veckodagarna har. Han hade också speciella föreställningar om hur t.ex en lördag såg ut men den var inte ett dugg lik min vilket intresserade mig.


Jag gick ner på nedanvåningen för att diskutera detta med honom, berätta vad jag läst om och faktiskt hävda att jag tror att jag är en av världens "Synesteter". Men Jacob avfärdade mig snabbt, självklart är jag inte en av de få som kan se sånt. Nej det är faktiskt så enkelt att vi är många i världen som ser färger, varför skulle jag tro något annat? Han sa att vissa kanske tycker att söndagar är röda pga av att de ofta är det i almenackan och att de färger man tror sig se handlar om olika upplevelser i livet som är sammankopplade med de vardagarna. Det är inte så att jag påstår att min bror har fel, jag ser inte ens söndagar som röda, lördagar är röda. En söndag är ju ljusgul.


Detta är faktiskt väldigt intressant, för att ni skulle få ett bättre grepp om uttrycket så har jag klippt och klistrat lite, här från wikipedia.org :


Den vanligaste formen av synestesi är troligen att se olika färger för olika bokstäver eller siffror (ibland hela ord, särskilt ofta tidsenheter såsom veckodagarnas namn och månaderna). Däremot är det sällsynt att från en färg se en bokstav eller siffra. Varje bokstav har alltid samma färg, och den förändras inte ofta med tiden. Det är inte något som man behöver komma ihåg; för synesteten kan det kännas lika naturligt att femmor är röda som att himlen är blå.


Jag tycker särskilt att den sista meningen är bra eftersom det stämmer så bra med vad jag tror på, förutom det faktum att femmor är gula och treor röda, en fyra är grön tror jag. Vissa siffror är mer självklara än andra. Veckodagarna är jag säker på däremot, måndag - ljusblå, tisdag vit/ljusgul, onsdag - ljusbrun, torsdag - mörkbrun, fredag - oreange och så vidare.


Detta kanske låter töntigt men det är en tanke som fascinerar mig, vad säger ni? Ser ni speciella färger kopplade till exempel veckodagar?

 
 
Ingen bild

Sofia

16 april 2011 12:41

Det här tycker det är jättespännande!! För mig har det nog försvunnit mer ju äldre jag blivit. Har det alltid varit lika tydligt för dig? Jag ser veckodagarna i färger och former. När jag var yngre låg siffrorna på en linje när jag räknade.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sofia Ohlsson - 29 december 2011 17:31

Tänka sig vad snabbt det här året har gått, det är bara två ynka dagar kvar av 2011 och själv känner jag att jag är kvar i 2009/2010 någonstans. Vad har hänt i år egentligen? Jag inledde året med att fylla 20, gå juristprogrammets andra termin, vara ...

Av Sofia Ohlsson - 28 december 2011 19:50

... i ett och samma inlägg! Tokiga dagar.. Igår åkte då jag, mamma och Eva till Köpenhamn för en heldag tillsammans. Mamma fick ju i julklapp av mig, tanken var att vi skulle åka till helsingör men hon valde att lägga till lite pengar själv och åka t...

Av Sofia Ohlsson - 26 december 2011 11:53

Hej svejs annandagsfejs! Idag är jag hemma ensam fast så mycket hemma ska jag nog inte vara. Jag sov lite för länge idag och visst hade jag mått bra av att läsa lite socialförsäkringsrätt istället för allt annat som jag ska göra men så gav jag mig sj...

Av Sofia Ohlsson - 24 december 2011 22:30

Här blir visst ett litet inlägg i alla fall. Jodå, julafton lider mot sitt slut och jag ska snart sova men tänkte passa på att skriva ner lite om hur min dag har varit. Självklart har jag haft världens bästa julafton i år igen, det bästa är ändå att ...

Av Sofia Ohlsson - 23 december 2011 09:09

Tjolahopp, det är så skönt att vara hemma och nära en dator, nu kan jag blogga hur mycket jag vill, eller i alla fall mer än en gång i månaden. Det var en väldigt mysig dag i Karlskrona igår, jag och mamma fikade, gick på stan och hade det sådär mor-...

Ovido - Quiz & Flashcards